Servicii veterinare – Vaccinari, deparazitari

Vaccinarea la timp a catelului tau, este una dintre cele mai importante modalitati prin care ii poti asigura sanatatea, ferindu-l astfel de numeroase boli grave sau chiar mortale.

vaccin

Parvoviroza este o boala grava ce afecteaza tractul gastrointestinal al cateilor tineri, infectia realizandu-se prin contactul cu secretiile sau fecalele altor caini bolnavi. Virusul poate
supravietui timp indelungat in mediu si prezinta un grad ridicat de
contaciozitate. Boala se manifesta prin febra, pierderea poftei de mancare,
voma si diaree cu sange, precum si deshidratare severa ce poate duce la
moarte .

Jigodia afecteaza sistemul respirator, gastrointestinal si cel nervos, fiind
extrem de contagioasa.Animalele bolnave prezinta scurgeri oculare si nazale,
pierderea poftei de mancare, febra, tremuraturi.Aproximativ jumatate din
cainii bolnavi nu supravietuiesc iar cei cu manifestari nervoase raman cu
sechele permanente.

Hepatita este produsa de un adenovirus si se manifesta prin febra, congestia mucoaselor, aspect incetosat al ochilor ( ochi albastru), ducand in formele grave la hemoragii, depresie severa urmata de moarte.

Rabia sau turbarea, afecteaza atat animalele cat si omul, evolueaza cu manifestari nervoase, si este intotdeauna mortala. Contaminarea se realizeaza prin muscaturi sau zgarieturi.Vaccinarea anuala antirabica este obligatorie prin lege.

Leptospiroza se manifesta prin febra, icter, voma si diaree hemoragica. Se poate transmite la om la care are de asemenea o evolutie grava.

Tusea de canisa apare la cainii de orice varsta si se manifesta prin tuse si respiratie dificila. apare la cainii de orice varsta si se manifesta prin tuse si respiratie dificila.

Si pisicile se pot imbolnavi de cateva boli infectioase grave, care insa se pot preveni eficient prin respectarea unui program de vaccinare

Panleucopenia infectoasa este o boala extrem de contagioasa ce afecteaza atat pisicile domestice cat si cele salbatice, dar si membrii familiei Mustellidae cum ar fi dihorul. Se caracterizeaza prin scaderea dramatica a celulelor albe din organism, distrugerea mucoasei intestinale, si se manifesta prin febra, abatere, voma , diaree.

Rinotraheita infectioasa reprezinta una din cele mai des intalnite afectiuni respiratorii la pisicile nevaccinate. Animalele bolnave prezinta secretii nazale, conjunctivita, febra, pierdere poftei de mancare, stranut.

Turbarea afecteaza pisicile de toate varstele si evolueaza cu semne nervoase. Se poate transmite la om prin muscatura sau zgarietura si este intotdeauna mortala.

Prevenirea bolilor parazitare este importanta atat pentru mentinerea sanatatii animalului cat si pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Toxoplasmoza este o boala cu serioase implicatii sociale si medicale, evoluand grav la animalele tinere, cu manifestari nervoase, pulmonare, iar la femele cu avorturi si malformatii congenitale. Rolul principal in raspandirea bolii il au pisicile bolnave, eliminatoare de oochisturi. La om contaminarea se realizeaza prin consumul de carne insuficient preparata termic sau alimente nespalate, prin ingestia de oochisturi eliminate prin fecalele de pisica, si nu in ultimul rand transplacentar de la mama la copil. In cazul in care infectia se realizeaza in timpul sarcinii, aceasta poate duce la avort, tulburari nervoase sau malformatii congenitale ale copilului. Avand in vedere ca antiparazitarele uzuale sunt ineficiente impotriva acestei parazitoze , proprietarii de pisici, dar mai ales viitoarele mamici sunt incurajate sa solicite testarea serologica a animalului .

Toxocaroza (ascarizii, limbricii) afecteaza in special animalele tinere dar se poate intalni si la cele adulte. Infestatia se produce de obicei in uterul mamei, daca aceasta este nedeparazitata, iar puii se nasc parazitati. Animalele bolnave sunt slabe cu abdomenul mare, si pot prezenta voma, diaree, rahitism, obstructii intestinale. Larvele acestui parazit se pot transmite la om, provocand grave tulburari oculare, nervoase sau musculare.

Ancilostomoza afecteaza animalele de orice varsta , manifestandu-se prin diaree, anemie, slabire.Se transmite si la om, provocand afectiuni cutanate.

capusa

Infestatia cu tenii apare la animalele de orice varsta ca urmare a consumului de organe crude, ducand la aparitia de obstructii intestinale, diaree, slabire, tulburari nervoase. Se poate transmite la om,producand aparitia de chisturi in ficat, plamani, creier cu evolutie foarte grava.

Infestatia cu pureci reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme ale animalelor de companie si se manifesta prin scarpinat. Parazitii pot ataca si oamenii, iar combaterea eficienta se realizeaza prin deparazitarea concomitenta atat a animalului cat si a mediului.

Capusele sunt paraziti sezonieri care pot transmite atat la animale cat si la om, numeroase boli infectioase sau parazitare cu evolutie grava ( erlichioza,babesioza).